Zrejme na jeseň tohto roku by mal vzniknúť medzinárodný web, ktorý bude obsahovať informácie o konkrétnych prípadoch dvojakej kvality potravín na maloobchodných trhoch v Európskej únii. Portál by malo zastrešovať Slovensko. Iniciatívu predstavili zástupcovia rezortov poľnohospodárstva krajín V4, Slovinska a Bulharska na stretnutí v Bratislave.
Portál by mal obsahovať predovšetkým porovnania kvality tých istých potravín na odlišných európskych trhoch. Plánuje sa, že web bude mať jazykové mutácie všetkých krajín, ktoré sa na jeho prevádzke budú podieľať, to znamená Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko a Bulharsko. Postupne by sa mohli pridať ďalšie krajiny.
„Téma dvojitej kvality otvorila skrytú komnatu, o ktorej sa vedelo, no nikdy sa takto intenzívne o nej nehovorilo. Tvrdenia o prispôsobovaní chuti spotrebiteľom na základe regionálnych chutí nemôžeme považovať za relevantné. Zhodli sme sa na potrebe posilnenia spolupráce s Európskou komisou aj formou podrobného informovania o testovaní výrobkov,“ uviedla na stretnutí slovenská ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
V polovici februára tohto roku ministerstvo pôdohospodárstva oznámilo výsledky porovnávania tých istých výrobkov, ale predávaných na Slovensku a v Rakúsku. Takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne skúmanie podľa štátnych úradov potvrdilo, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky. Išlo najmä o nižší podiel mäsa, vyšší podiel tukov, umelé náhrady cukru, viac konzervačných látok či nižšiu gramáž.