
Škodlivé transmastné kyseliny už spotrebitelia nenájdu vo výrobkoch potravinárskej firmy Nestlé. Úprav sa dočkal aj rad potravín vyrábaných na Slovensku a v Českej republike. Zmeny sa dotkli receptúr polievok, omáčok a bujónov Carpathia a Maggi, ale i tyčinky Margot, Praliniek a nátierky Nugeta.
Nestlé vyhlásilo, že vďaka zmenám v receptúrach sa podarilo zachovať chuťové vlastnosti výrobkov. „Zaviazali sme k eliminácii transmastných kyselín, ktoré vznikali pri výrobe. Ich negatívny vplyv na zdravie potvrdilo viacero odborných štúdií,“ konštatoval Vratislav Janda, riaditeľ pre korporátne záležitosti Nestlé.
Obsah transmastných kyselín je limitovaný iba v dojčenskej výžive, v iných potravinách a nápojoch je na výrobcoch, ako sa k problematike postavia. Transmastné kyseliny (TFA) vznikajú vo veľkom množstve pri čiastočnom stužovaní rastlinných olejov. Stužovanie tekutých olejov sa v potravinárstve používa na zabezpečenie určitých technologických vlastností tukov, akými sú napríklad vyššia stabilita, dlhšia skladovateľnosť alebo lepšia roztierateľnosť. Stužené tuky sa v potravinárstve najčastejšie používajú vo výrobkoch, akými sú sladké pečivo, cukrovinky, polevy, zemiakové lupienky, sušienky a zákusky.