Väčšina veľkých obchodných reťazcov podporila návrh ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, a poskytne časť svojich pultov na prezentáciu potravín z daného regiónu. Predaj lokálnych slovenských produktov má byť podľa ministerstva čiastočnou odpoveďou na rozdielnu kvalitu potravín, ponúkaných v jednotlivých štátoch Európskej únie. Ministerka Gabriela Matečná tento týždeň predstavila v Bruseli na zasadnutí Rady ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo výsledky porovnávacieho testu potravín kúpených na Slovensku a v Rakúsku.
Test kvality potravín, ktorý na podnet ministerstva vykonala Štátna veterinárna a potravinová správa, podľa tvrdenia slovenských úradov ukázal, že tovar z Rakúska bol až v polovici prípadov kvalitnejší.
„Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie, majú právo na rovnakú kvalitu potravín. Je potrebné, aby v rámci jednotného trhu Európskej únie nadnárodné značky dodržiavali proklamovanú kvalitu a nedodávali na trhy niektorých členských štátov výrobky nižšej kvality, napríklad s menším podielom mäsa, či s väčším množstvom umelých aditív. Európska komisia i Rada ministrov by k tomu mala zaujať jasný postoj,“ povedala ministerka Gabriela Matečná.
Správu o testoch predložili ministrom spoločne Slovensko a Maďarsko, s podporou ďalších, hlavne mladších členských štátov. Ministri poľnohospodárstva sa tak vôbec po prvýkrát stretli s výsledkami testov dvojakej kvality potravín na najvyššej úrovni. O potrebe rovnakej kvality potravín vo všetkých členských štátoch únie hovoril v Bruseli aj český minister poľnohospodárstva Marian Jurečka. Európske orgány sa problémom chcú zaoberať.
„Sme presvedčení, že každý výrobca potravinárskeho tovaru, ktorý vyrába a dodáva na trh takýto výrobok, by mal garantovať, že zloženie a kvalita tohto výrobku je rovnaká nielen na Slovensku, ale aj v rámci EÚ a dokonca u svetových značiek i na všetkých trhoch. Neobstoja námietky o iných chuťových či kvalitatívnych nárokoch spotrebiteľov v rôznych krajinách či regiónoch, najmä keď výroba u identicky označených výrobkov pre niektoré trhy, najmä v strednej a východnej Európe, používa lacnejšie, teda menej kvalitné suroviny, alebo sú odchýlky v zložení výrobku. Pre spotrebiteľa je to zavádzajúce, pretože v rovnakom obale očakáva rovnaký výrobok,“ uviedol prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.
Viac slovenských výrobkov v regáloch
Agrorezort tiež začal pracovať na výbere vhodných lokálnych dodávateľov, ktorí by mohli svoje produkty ponúkať vo veľkých obchodných reťazcoch. V prvom kroku to bude maximálne stovka z tých, ktorí sú najpripravenejší a spĺňajú základné podmienky obchodu, ako balenie, popisové etikety, EAN kód a vedia zabezpečiť logistiku. Výrobca bude musieť vedieť svoj tovar zabaliť, označiť a doviezť. Pre lokálnych výrobcov, ktorí majú o dodávanie potravín do reťazcov záujem, je pripravený mailový kontakt: chcemdodavat@land.gov.sk.
„Naším cieľom je podpora malých a stredných výrobcov potravín. Regionálne pulty umožnia malým a stredným producentom odbyt, možnosti na rozvoj aj zamestnanosť. Spotrebitelia budú mať širšiu ponuku kvalitných domácich výrobkov priamo zo svojho regiónu,“ uviedla Gabriela Matečná. Malí a strední výrobcovia potravín zároveň získajú skúsenosti s prácou v systéme dodávok do maloobchodných sietí. Lokálni výrobcovia tak budú môcť v prípade záujmu dodávať potraviny pravidelne priamo do maloobchodných predajní konkrétneho reťazca a to do vzdialenosti 50 km od miesta ich výroby. Cieľom ministerstva je, aby sa regionálne potraviny dostali na pulty najneskôr do tohtoročných Vianoc.