
Tá istá značka, ten istý výrobok, ale iné zloženie. Takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne skúmanie potvrdilo, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky. Išlo najmä o nižší podiel mäsa, vyšší podiel tukov, umelé náhrady cukru, viac konzervačných látok či nižšiu gramáž.
Kvalitu potravín testovalo ministerstvo pôdohospodárstva prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Zistilo sa napríklad, že nealkoholický nápoj Coca-Cola predávaný na Slovensku obsahoval fruktózo-glukózový sirup, zatiaľčo rakúska cola mala vo svojom zložení cukor. Čierny čaj predávaný v Rakúsku mal zasa intenzívnejšiu chuť. Rybie prsty či varená šunka viac masa.
„V rámci výskumu odobrala veterinárna a potravinová správa v novembri minulého roku vzorky dvadsiatichdvoch potravín predávaných v maloobchodoch v Bratislave a v rakúskych obciach Kitsee a Hainburg,“ vysvetlil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. „Zamerali sme sa na čo najširší sortiment: mliečne produkty, mäsové a rybacie výrobky, čokoládové a pekárenské výrobky, nápoje, kávu, koreniacu zmes, koreninu a čaj,“ popísal testovanie.
V teste najhoršie obstáli nealkoholické nápoje (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov bolo viac sladidiel a konzervačných látok), koreniny (vyššia vlhkosť, väčší podiel drviny a menší podiel prírodného farbiva), čaje (vrecúška s nižšou gramážou, nižšou intenzitou vône a chuti), mozzarella (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov išlo o nižšiu gramáž pevného podielu) a mäsové výrobky (menší percentuálny podiel mäsa pre zákazníkov na Slovensku).
„Spotrebiteľ očakáva rovnakú kvalitu tej istej značky bez ohľadu na krajinu výroby alebo nákupu. Argument, že spotrebitelia uprednostňujú rozličné regionálne chute, neobstojí. Slovenský spotrebiteľ určite neočakáva umelé sladidlá a farbivá, viac éčok alebo menší podiel mäsa ako ten rakúsky,” komentovala výsledky testu ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná
„Testy potvrdili obavy, o ktorách som už viackrát hovorila na európskej pôde. Až u polovice výrobkov sme našli výrazné rozdiely značne ovplyvňujúce ich kvalitu. To všetko v neprospech medzinárodných produktov predávaných na Slovensku,“ uviedla ministerka. „Vyzývam všetkých nadnárodných výrobcov potravín, aby v rámci spoločného európskeho trhu prestali vytvárať dve triedy spotrebiteľov. Značka má byť zárukou istej úrovne kvality. Ak to tak nie je, treba sa zamyslieť nad jej dôveryhodnosťou,“ dodala.
Slovensko v rámci predsedníctva v Rade EÚ ešte vlani upozorňovalo Európsku komisiu na problém dvojakej kvality potravín, ktorému čelí Slovensko spolu s ďalšími krajinami strednej a východnej Európy. Zámer porovnať české výrobky s výrobkami západných susedov ohlásil začiatkom februára aj český minister pôdohospodárstva Marian Jurečka.
Kompletné výsledky testu nájdete na tomto odkaze dolu na stránke: www.mpsr.sk/?navID=1&id=11185