Mäso z tresky patrí u nás medzi najobľúbenejšie ingrediencie na prípravu sviatočných receptov z rýb. Na základe výsledkov predaja spoločnosti Ryba Žilina bol počas decembra 2016 na Slovensku z mrazených rýb najväčší záujem o produkty z aljašskej a tmavej tresky. Slováci obľubujú na Vianoce aj sladkovodné ryby. Najväčším „skokanom“ v predaji je zubáč, ktorého predaj narástol v porovnaní medzi mesiacmi november a december až o 725 %.
Podľa údajov zverejnených spoločnosťou GfK si v decembri minulého roku kúpili mrazenú rybu dve tretiny slovenských domácností*. Medzi dlhodobo obľúbené mrazené ryby na Slovensku patria aj produkty poprednej slovenskej značky Radoma, ktorá patrí do portfólia spoločnosti Ryba Žilina.
V decembri 2016 boli najpredávanejšími produktami rybie filé z aljašskej tresky Exklusiv a filety z tresky tmavej Exklusiv, čo svedčí o tom, že najobľúbenejšou rybou na Slovensku je treska a taktiež o tom, že Slováci dávajú pri výbere rýb na sviatočné stoly dôraz na kvalitu. „Pri týchto výrobkoch značky Radoma si zákazníci kupujú najkvalitnejšie rybie mäso s minimálnou glazúrou, teda ochrannou vrstvou mrazenej vody, a to v pomere do 10 % k rybe, s minimálnym obsahom prídavných látok, ktorých podiel spĺňa prísnejšie normy Spolkovej republiky Nemecko, ktoré sú náročnejšie na kvalitu ako normy Európskej únie,“ uvádza generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina Michal Britvík.
Slováci majú stále veľký záujem aj o tradičnú vianočnú rybu – kapra. Mrazený kapor patrí dlhoročne medzi najpredávanejšie celé pitvané ryby podľa štatistík Ryba Žilina, pričom v uplynulom decembri sa jeho predaj zvýšil v medzimesačnom porovnaní o 711 %. Najvýraznejší sezónny nárast v predaji, až o 725 %, zaznamenal v decembri 2016 produkt mrazených filiet zubáča.
Aj napriek pravidelnému nárastu konzumácie rýb pri príležitosti vianočných sviatkov však patrí Slovensko stále na „chvost“ celoeurópskeho rebríčka v spotrebe rýb. Podľa aktuálneho prieskumu Eurobarometer konzumuje aspoň jedenkrát za týždeň rybu len 18 % Slovákov. V rámci celej Európskej únie si totiž rybu dopraje každý týždeň v priemere až 42 % obyvateľov, čo predstavuje rastúci trend v spotrebe rýb v celoeurópskom meradle.