Pri príležitosti Svetového dňa chleba, ktorý bol vyhlásený na 16. októbra, pekári zo spoločnosti Penam pripravili najväčší obložený chlieb s hmotnosťou 56 kilogramov, dlhý 241 centimetrov a široký 84 centimetrov.
Pekári na vytvorenie rekordného obloženého chleba použili 21,4 kilogramov múky, 420 gramov soli, 240 gramov droždia a 14,4 litrov vody. Cesto kyslo 70 minút a chlieb sa v peci upiekol za 75 minút. Minulé dva Svetové dni chleba pekári z Penamu upiekli 36-kilogramový chlieb a 35-kilogramovú chlebovú tortu.
Spoločnosť Penam pôsobí na Slovensku desať rokov, má päť pekární, štyri mlyny a zamestnáva 1 300 ľudí. Patrí do koncernu Agrofert.
Jeme menej chleba
Spotreba chleba na Slovensku klesá. Zatiaľ čo pred šiestimi rokmi podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky každý Slovák v priemere skonzumoval 40 kilogramov chleba, minulý rok to bolo už len 35 kilogramov. Pšeničného pečiva zjedol každý Slovák vlani 30 kilogramov, v roku 2010 to bolo 29 kilogramov.