
Každý človek na Slovensku vyhodí do koša v priemere takmer pol kilogramu potravín denne, asi polovica z tohto objemu pripadá na domácnosti. Každý rok je to celkovo asi 900 tisíc ton nevyužitého jedla. Vláda tento týždeň schválila Plán predchádzania plytvaniu potravinami, ktorý pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
Celosvetovo sa podľa údajov OSN vyhodí ročne 1,3 miliardy potravín, čo znamená až tretinu ich celkovej produkcie. „Odhadujeme, že na Slovensku je to priemerne medzi 150 až 160 kilogramami potravín na jedného obyvateľa. Priemer v rámci Európskej únie je 172 kilogramov,“ uvádza ministerstvo pôdohospodárstva. Členské štáty Európskej únie musia prijať opatrenia, ktoré znížia plytvanie potravinami do roku 2030 až o polovicu.
Prieskum z roku 2015, ktorý na Slovensku urobila spoločnosť Tetra Pak, ukázal, že potraviny sa najčastejšie vyhadzujú, pretože sú pokazené (67 percent). Plytvá sa aj kvôli tomu, že ľudia nechcú konzumovať zvyšky jedál (17 percent), alebo už uplynul dátum spotreby (15 percent).
Na plytvaní potravinami sa okrem domácností najviac podieľa sektor spracovania potravín, a to jednou pätinou. Na veľkoobchod, maloobchod a distribúciu potravín pripadá podľa odborných odhadov len päť percent.
Obchody budú môcť darovať potraviny po skončení minimálnej trvanlivosti
Jedným z už prijatých opatrení je novela zákona o potravinách. Trvanlivé potraviny, ako sú napríklad cestoviny, cukor či múka, budú môcť obchodníci už od začiatku budúceho roku venovať charite i po skončení doby minimálnej trvanlivosti.
V rokoch 2017 až 2019 agrorezort plánuje do osvety investovať 300 tisíc eur. V pláne sú informačné kampane či besedy. Slováci sa majú zoznámiť aj s pravidlami, ktoré im pomôžu, aby doma nakladali s potravinami lepšie. Medzi desať bodov patrí napríklad premyslené plánovanie nákupov, kontrola dátumov spotreby, zníženie nákladov na nákup potravín alebo skladovanie jedla správnym spôsobom.