
Potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti bude zrejme možné ďalej použiť na charitatívne účely. Novinku prinesie novela zákona o potravinách, ktorú v súčasnosti pripravuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Na rokovanie vlády ju predloží v najbližšej dobe.
Podľa návrhu bude možné tieto potraviny poskytnúť len zadarmo a v prípade, že naozaj poslúžia sociálnym či humanitárnym cieľom. Podmienkou tiež bude ich bezpečnosť, nesmú teda ohrozovať zdravie spotrebiteľa.
Ministerstvo novelou zákona o potravinách reaguje na celosvetový trend, ktorý má znížiť plytvanie potravinami. Len minulý rok obchodné reťazce združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu zlikividovali takmer 15 tisíc ton potravín v hodnote 12,5 milióna eur.
„Išlo pritom prevažne o trvanlivé produkty ako múka, cestoviny, cukrovinky či nápoje, ktoré boli zdravotne nezávadné. V porovnaní napríklad s Českou republikou ide o takmer dvojnásobok, a v prípade Maďarska, ktoré má raz toľko obyvateľov, je objem odpadu porovnateľný. V týchto krajinách sa potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti môžu za stanovených podmienok ďalej darovať aj predávať,“ píše v aktuálnom čísle časopis TaPmag (Tovar&Predaj).
Potraviny po minimálnej trvanlivosti sú bezpečné a chuťovo dobré
Aj laboratórne pokusy ukázali, že prekročenie dátumu minimálnej trvanlivosti neznamená pre zdravie spotrebiteľa veľké riziko. „Tieto potraviny sú pri dodržaní správneho skladovania zdravotne bezpečné a chuťovo bezchybné, a to aj tri mesiace po uplynutí dátumu ich trvanlivosti. Vyplynulo to z výsledkov laboratórnych skúšok vybraných trvanlivých potravín, ktoré si v štátnom akreditovanom laboratóriu v Bratislave zadala urobiť Asociácia spotrebiteľov Slovenska,“ uvádza časopis.
Minulý rok darovali obchodné reťazce združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu potraviny v hodnote 1,2 milióna eur. Novela zákona o potravinách však umožní darovanie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti v oveľa širšom meradle.
V novele sa ďalej navrhuje, aby výrobcovia potravín, ktorí zamestnávajú najviac 15 osôb, nemuseli poskytovať informácie o výživovej hodnote výrobkov. Nevzťahovala by sa na nich ani povinnosť uvádzať pri nebalených potravinách informáciu o alergénoch v potravinách.