
Ovocinári dopestujú v tomto roku o polovicu menej úrody, čo sa prejaví vo vyšších cenách pre spotrebiteľov. Podľa Ovocinárskej únie Slovenska sa na zlej úrode len 25 tisíc ton podpísali hlavne jarné mrazy a sčasti aj studený vietor a nižšie množstvo zrážok v jarných mesiacoch. Sady pritom dávali po minulé roky približne 58 tisíc ton ovocia.
Z tohtoročnej slovenskej produkcie tak okrem jahôd a čerešní budem menej aj marhúľ a broskýň. Ovocinárska únia avizuje, že pri broskyniach bude dokonca len tretinová úroda a podobne pravdepodobne dopadne aj úroda sliviek.
„Pri jablkách a hruškách očakávame nižšiu úrodu až o šesťdesiat percent oproti minulým rokom, čo sa prejaví vo zvýšených spotrebiteľských cenách,“ uviedol Marián Varga, predseda ovocinárov.
Jablká, ktoré počas jari zasiahol mráz, majú na povrchu hnedé škvrny. Obchodné reťazce takéto ovocie nekupujú. Väčšina vzhľadovo horšieho ovocia preto skončí v kompótoch, džemoch, vylisuje sa z neho ovocná šťava, alebo sa spracuje v páleniciach.
Slováci ročne skonzumujú približne 150 tisíc ton ovocia mierneho pásma. Chýbajúce množstvo úrody sa bude musieť nahradiť dovozom. Podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jany Holéciovej budú dominovať najmä poľské jablká, pretože jarné mrazy Poľsko nezasiahli. Odhaduje sa, že tohtoročný dovoz ovocia mierneho pásma bude predstavovať 120 tisíc ton.