
Zlepšiť životné podmienky pestovateľov kakaa a dlhodobo prispievať k trvalo udržateľnému rozvoju kakaových zdrojov si kladie za cieľ program spoločnosti Mondelēz International nazvaný CocoaLife. Od roku 2012, kedy bol založený, sa do neho zapojilo už viac ako 76 tisíc pestovateľov z šiestich kakaových mocností, teda z Pobrežia Slonoviny, Ghany, Brazílie, Dominikánskej republiky, Indie a Indonézie.
V Ghane, ktorá je druhým najväčším producentom kakaa s celkovým dvadsaťpercentným podielom na celosvetovej produkcii, prešiel program CocoaLife prvým nezávislým hodnotením. Jeho výsledky ukázali, že príjem miestnych pestovateľov zapojených do tohto programu sa strojnásobil a úroda kakaa sa zvýšila o 37 procent.
Program je postavený na niekoľkých pilieroch – má zabezpečiť pestovateľom lepšie platové podmienky, podporovať miestny komunitný život, zabezpečiť rodovú rovnosť a zamedziť zneužívaniu detskej práce, ďalej intenzívne zlepšovať finančnú gramotnosť a obchodné zručnosti pestovateľov kakaa, a zároveň vzbudiť záujem o pestovanie kakaa u mladej generácie, ktorá hľadá prácu skôr vo veľkých mestách. Poslaním programu CocoaLife je tiež dlhodobo prispievať k rozvoju lokálnych ekosystémov.
Spoločnosť dá pestovateľom kakaa 400 miliónov dolárov

Kakaovník si vyžaduje starostlivosť.
Z plánovaných svetových investícií Mondelēz International presahujúcich 400 miliónov dolárov má byť do roku 2022 podporených celkom 200 tisíc pestovateľov kakaa a až milión členov ich komunít v šiestich krajinách. Kakao je pre výrobcov čokoládových cukroviniek nenahraditeľnou surovinou. Jeho spracovanie a pestovanie zamestnáva celosvetovo viac ako 14 miliónov pracovníkov. V Ghane a na Pobreží Slonoviny sa pritom až 90 percent farmárov živí výhradne pestovaním kakaovníkov.
„Prvé hodnotenie ukázalo, že program CocoaLife má skutočne pozitívny vplyv na náš reťazec dodávateľov kakaa i komunít, ktorých vypestované zdroje využívame,“ uvádza César Melo, prezident Global Chocolate v Mondelēz International s tým, že do konca roku 2015 využila spoločnosť na výrobu čokoládových cukroviniek celkovo 21 procent kakaa z trvale udržateľných zdrojov.
Na výrobu čokolády sa orientuje aj bratislavská fabrika spoločnosti Mondelēz, známa pod názvom Figaro, ktorá vyváža až 80 percent svojej produkcie do zahraničia. Medzi najvýznamnejšie nadnárodné značky Mondelēz vyrábané na Slovensku patrí Milka, Cadbury, Côte d’Or či slovenská lokálna značka Figaro. V bratislavskom závode sa ročne vyrobí približne 40 tisíc ton čokolády.