
Palmového oleja, ktorý se považuje za nebezpečný pre zdravie aj životné prostredie, sa spoločnosť Emco postupne zbavuje vo svojich výrobkoch. Vylepšené receptúry spotrebitelia nájdu v radách Emco Mysli, Emco ovsené kaše, Emco tyčinky, Emco Ovsené vločky, Emco Biskiti a ďalších.
Palmový olej patrí medzi najpoužívanejšie oleje na svete. Je bežnou zložkou margarínov, sušienok, sladkostí, pečiva, cereálií či instantných pokrmov. Zoznam výrobkov, ktoré využívajú palmový olej, je dlhý – potravinami a kozmetikou počnúc a čistiacimi prostriedkami končiac.
Pestovanie palmového oleja je ekologická hrozba
V roku 2012 predstavoval palmový olej takmer tretinu celosvetovej produkcie olejov a tukov a prekonal do tej doby najpoužívanejší sójový olej. Dopyt po palmovom oleji sa rok čo rok zvyšuje a existuje predpoklad, že do roku 2020 vzrastie jeho využitie na dvojnásobok. Palma olejná je najviac využívanou rastlinou na zemi (asi polovica všetkých balených potravín v supermarketoch obsahuje palmový olej).
Najväčšími producentmi palmového oleja sú Malajzia a Indonézia. Tieto dve krajiny dokopy vyprodukujú až 86 percent celkového množstva palmového oleja. Pre tieto oblasti je výroba palmového oleja dôležitou ekonomickou zložkou – stala sa veľkým zdrojom príjmov a hlavnou časťou ekonomiky. Poskytuje živobytie miestnym komunitám, pomáha ľuďom vymaniť sa z chudoby, podporuje budovanie infraštruktúry. No je zároveň aj obrovským ekologickým problémom, pretože palmy olejné vysádzajú tamojší pracovníci na vyhorenej pôde dažďových pralesov.
Prispieva k obezite a chorobám srdca
„Palmový olej je považovaný za najbohatší zdroj vitamínov A a E. Vzhľadom k jeho vysokému obsahu nasýtených mastných kyselín je vhodnou náhradou stužených tukov. Pri ich výrobe však dochádza k vzniku zdraviu škodlivých trans-mastných nenasýtených kyselín,“ hovorí prof. MUDr. Libor Vítek, PhD, MBA z pražského ústavu Lekárskej biochémie a laboratórnej diagnostiky.
Fakt, že vďaka vysokému obsahu nasýtených mastných kyselín možno palmovým olejom nahrádzať stužené tuky, je potenciálna zdravotná hrozba. Vysoký obsah nasýtených tukov v našej strave je dlhodobo dávaný do súvislosti s vysokým výskytom nadváhy, obezity, metabolického syndrómu a všeobecne ochorení srdca a ciev, ale aj niektorých nádorových ochorení.
Viac o problematike palmového oleja sa dozviete na www.myslinazdravi.sk.